مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی > نکته های سلامتی

   سه شنبه 4 اردیبهشت 1403

وضعیت آب و هوای بندر انزلی

  صفحه اصلی     

  معرفی مرکز     

  امکانات مرکز     

  دستاوردهای مرکز     

  پروژه ها     

  نکته های سلامتی     

  یادداشتهای علمی     

  سخنرانی های علمی     

  معرفی مدیران     

  CV محققین     

 

 
نکته های سلامتی
مزایای استفاده از گوشت ماهی
شنبه 12 اسفند 1391
فاطمه نوغانی

 آمار و ارقام بیماریهای قرن حاضر و مقایسه آن با بیماریها در گذشته، نگاه به تعداد مبتلایان دیابت در دنیا و ایران،بررسی تعداد افراد مبتلا به ناراحتی های کلیوی ، قلبی و یا افرادی که با مشکلات گوارشی روبرو هستند و همچنین  تعداد افراد مبتلا به انواع سرطانهای خوش خیم و بدخیم و حتی ارزیابی آمار افراد فوت شده و بررسی دلایل فوت (سکته های قلبی و سکته های مغزی، نارساییهای کلیوی، مشکلات کبدی و غیره) و حتی تأمل در مشکلات روانی قرن حاضر و توجه نمودن به آمار افراد افسرده با درجات مختلف، پرخاشگری ها، عصبی مزاج شدن نسل کنونی و   یا گوشه گیری و افسردگی این نسل همه بیانگر این واقعیت است که باید درتوسعه  فرهنگ مصرف ماهی اقدام نمود (Yermal, 1970).
فاصله گرفتن از مواد گیاهی و مصرف بیش از حد انواع گوشتهای قرمز و بطور کلی مصرف انواع تنقلات مختلف از طرفی و همچنین عدم رعایت و دقت در ترکیب مصرف مواد غذایی آماده از انواع گوناگون بدون دانستن ترکیبات آنها و یا خواص و مضرات آنها امروزه افراد را به سمت و سویی کشانده که خوشمزگی یک غذا و لذیذ بودن آن اولین دلیل انتخاب می باشد. واقعیت دیگر اینکه اگر دلیل انتخاب ماده خوراکی از هر نوع لذیذ بودن و خوش طعمی آن نباشد، علت توجه و یا دلیل جایگزین، مسائل اقتصادی و به صرفه بودن آن است. امروزه کمتر کسی سبد غذایی خود و خانواده اش را بر اساس کیفیت مواد غذایی و یا با اطلاع از ترکیبات مناسب آنها انتخاب می کند.(رفیع پور،1389).
اگر چه به هرصورت مشکلات اقتصادی نیز در این امر دخیل است اما لازم است که برای سلامت بدن و یا حداقل برای عدم پرداخت هزینه های انواع بیماریها (ممکن است سلامتی کامل حاصل نشود) بهتر است با کمی توجه بیشتر و با علم و دانش به نحوه مصرف مواد غذایی خود اهمیت داده تا خانواده ای سالم و جامعه ای شاداب و نسل موفقی داشته باشیم.(رفیع پور ،1389).
از طرفی با توجه به رشد جمعیت در کشوری همچون ایران و با توجه به گنجینه های بزرگ خدادادی منابع آبی، بهتر است بجای صرف هزینه های گزاف و خروج ارز از کشور برای واردات انواع گوشت، با ایجاد فرهنگ مناسب و حمایت بخشهای مختلف اقدام به تهیه مواد غذایی از منابع آبی نماییم. تا علاوه بر مسائل اقتصادی و خودکفایی در این زمینه جامعه ای سالم و به دور از بیماری داشته باشیم. عمر متوسط در ایران حدود 65 سال و در کشوری مانند ژاپن که بیشترین مصرف آبزیان را دارند تا 90 سال گزارش شده است. بنابراین مشکلات بیماریهای مزمن و از کار افتادگی و صرف هزینه های سنگین برای درمان نیز، از مشکلات جوامعی است که به مصرف مواد غذایی فقط با هدف ویژگی های حسی و اقتصاد نگاه می کنند.

 


از مهمترین ویژگی های ماهی در پرهیز از بیماری ها وتامین سلامتی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
گوشت ماهی برای سلسله اعصاب کودکان، بهینه کردن گردش خون طبیعی، کاهش انواع آلرژیها، کاهش افسردگی، لطافت در پوست می شود .
گوشت ماهی بدلیل دارا بودن انواع ویتامین ها خصوصاً ویتامین های محلول در چربی نظیر ویتامین A و E و سایر ویتامین ها مانند C و همچنین به دلیل داشتن ویتامینهای گروه B و دارا بودن اسیدهای آمینه مختلف  (جدول 1-2) و عناصری مانند فسفر و روی یک گنجینه غذایی طبیعی است که خداوند در اختیار بشر قرار داده است (Admin, 2006) .
گوشت ماهی باعث تنظیم کلسترول و تری گلیسیرید در خون می شود و در واقع جز نامطلوب کلسترول خون یعنی LDL   (Low density lipoprotein) را کاهش می دهد .
گوشت ماهی در رژیم غذایی احتمال بروز مرگهای ناگهانی مانند سکته را کاهش می دهد و باعث افزایش طول عمر  می گردد .
در تحقیقات دیگری که بر روی اسکیموها که غالب رژیم غذایی آنها انواع آبزیان است صورت گرفته متوجه شده اند که از بهترین میزان گلیسیریدهای سه گانه کلسترول برخوردارند، همچنین دارای خون رقیق بوده و سلامتی دستگاه قلبی- عروقی آنها در سطح ممتازی است که در هیچ جامعه دیگری این چنین سطح سلامتی در دستگاه قلبی- عروقی ثبت و مشاهده نشده بود. (Admin, 2006).
گوشت ماهی دارای دو اسید چرب مخصوص با نام های EPA (Eicosa Pentanoic Acid) و DHA (Docosa Hexanoic Acid) میباشد که برای سلامتی بدن بسیار مفید هستند. در تحقیقات مشابهی نیز در سوئد اعلام شد یکی از عواملی که رابطه مستقیم با سلامت دستگاه قلب و عروق دارد میزان مصرف ماهی است یعنی شخصی که ماهی بیشتری مصرف می کند قلب سالمتری دارد (Admin, 2006).
از خواص جالب دیگری که در گوشت ماهی یافت می شود تنظیم فشار خون، کاهش مشکلات روماتیسم، ذات الریه و آسم است. همچنین مصرف گوشت ماهی حتی در ایجاد سلامت پوستی و از بین بردن بعضی آلرژی یا اگزماهای پوستی موثر است و باعث لطافت و کاهش زبری پوست می گردد  (Yermal, 1970).
منابع
1. رفیع پور،ف.،1389:ارزیابی کیفی کنسرو کوفته از گوشت چرخ شده ماهی کپور نقره ای(حاوی یا بدون نشاسته).گزارش نهایی طرحهای تحقیقاتی،مرکز ملی تحقیقات فرآوری ابزیان،شماره ثبت 756/88 ،68صفحه.
2. Admin ,2006: Fish Processing Technology.
3. Yermal. SRI. JR,1970 :Frozen Minced Meat College Of Fisheries, Fish Processing, Tecnology. INDIA

 
 


تعداد بازديد:488
 
Copyright (c) 2024 مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی
Powered by r.ravvar