مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی > نکته های سلامتی

   جمعه 31 فروردین 1403

وضعیت آب و هوای بندر انزلی

  صفحه اصلی     

  معرفی مرکز     

  امکانات مرکز     

  دستاوردهای مرکز     

  پروژه ها     

  نکته های سلامتی     

  یادداشتهای علمی     

  سخنرانی های علمی     

  معرفی مدیران     

  CV محققین     

 

 
نکته های سلامتی
نکته هایی در باره مصرف ماهی تون
شنبه 29 تیر 1392
صغری کمالی

 انواع ماهی های تون Tuna Fish که گاهی به غلط تون ماهی نامیده می شوند، زیر مجموعه ای از خانواده بزرگ ماهی های اقیانوسی به نام Scombridae هستند و در زیر شاخه Thunnus دسته بندی می شوند. بر خلاف انواع دیگر ماهی که گوشت سفید دارند، ماهی تون  گوشت صورتی یا قرمز تیره دارند. علت قرمزی گوشت این نوع از ماهی، میزان زیاد میوگلوبین (پروتئین محتوی آهن در عضله) است از این رو گوشت سفید ماهی تون دارای پروتئین و ویتامین های بسیاری است. ماهی تون منبع بسیار خوبی برای پروتئین، مواد معدنی نظیر سلنیوم، منیزیم، پتاسیم و همچنین ویتامین های B1،  B6 و B3 است.
نکته جالب توجه  این که گوشت ماهی تون هم مانند گوشت بیشتر انواع ماهی ها، سر شار از اسید های چرب ضروری مانند امگا 3 است که مصرف آن ضایعات پوستی و التهابات را کاهش داده و سرعت بهبود در بیماران قلبی را بالا میبرد. اسیدهای چرب امگا 3 به طور کلی از مواد مغذی به شمار می آیند که حکم پیشگیری کننده از بیماری های مزمنی نظیر بیماری های قلبی- عروقی، دیابت نوع دوم و برخی از انواع سرطان را دارند.
خوردن ماهی های حاوی امگا 3 برای کاهش بیماری های قلبی- عروقی بسیار مفید است چرا که این ماده مغذی میزان چربی خون (چربی هایی مانند کلسترول و تری گلیسیریدها) را کاهش می دهد؛ میزان کلسترول خوب یا HDL را افزایش میدهد؛ تجمع پلاکت را پائین می آورد و از لخته شدن خون جلوگیری می کند، با کاهش سلول های اندو تلیال و تولید مشتقات پلاکت عامل رشد، از ضخیم شدن رگ ها جلوگیری می کند؛ فعالیت دیگر مشتقات شیمیائی سلولهای دیواره رگها که باعث آرامش و باز شدن رگها می شود را افزایش می دهد؛ تولید مواد پیام آورنده های شیمیائی بنام سیتوکسین ها را نیز کم می کند، موادی که در واکنش التهاب مربوط به سختی رگ ها نقش دارند.
ماهی تون از جهت دیگری هم برای بیماران قلب مفید است چرا که با دارا بودن ویتامین B6،سطح هموسیستئین خون را پائین می آورد و از آسیب به دیواره رگ پیشگیری می کند. مصرف ماهی تون برای مبتلایان به دیابت نوع دوم هم سودمند است البته بهتر است که این بیماران از انواع تازه یا قوطی شده در آب به جای روغن دار استفاده کنند. همچنین خوردن ماهی غنی از امگا3 مانند ماهی تون، حداقل هفته ای دوبار از پیشرفت گرفتگی رگ ها در زنان دیابتی پس از یائسگی آنان جلوگیری می کند مصرف ماهی تون برای دانش آموزان به خصوص در ایام امتحانات هم بسیار توصیه می شود؛ چرا که عملکرد مغز را افزایش می دهد.
معایب مصرف ماهی تون
ماهی تون از جمله ماهی هایی است که علاوه بر مواد مفید مانند فسفر و ید از میزان جیوه قابل توجهی هم برخوردار است و چنانچه به مقدار زیاد مصرف شود احتمال بروز برخی بیماری ها از جمله بیماری خای عصبی را افزایش میدهد.
جیوه از عناصر سنگین به شمار می رود و استفاده زیاد آن برای بدن حکم مواد سمی را دارد. این عنصر با آنزیم های درونی بدن ترکیب و مانع از عمل آنها می شود. تجمع جیوه در بدن منجر به اختلالات شنوائی، لرزش عضلات، بروز بی حسی عمومی و برهم خوردن متابولیسم درونی می شود و از همه مهم تر اینکه جیوه عملکرد سیستم عصبی را مختل می کند و به رشد بافت مغزی آسیب جدی می رساند. به همین دلیل مصرف زیاد تون ماهی برای مبتلایان به بیماری های مغزی و عصبی و همچنین کودکان و مادران باردار توصیه نمی شود؛ زیرا سیستم مرکزی و عصبی جنین را که به سرعت در حال رشد است تحت تاثیر قرار می دهد.
جالب است بدانید که با وجود نقش پیشگیری کننده ای که مصرف به اندازه ماهی تون در برابر سرطان دارد، نتیجه تحقیقی که در سال 2003 در آمریکا منتشر شده نشان می دهد: مصرف زیاد و بیش از اندازه ماهی تون، به دلیل همراه داشتن جیوه، احتمال بروز برخی از بیماری ها مانند سرطان را افزایش می دهد.
روش استفاده:
با توجه به آنچه گفته شد بهتراست برای استفاده مناسب از مواد غذایی بیشتر از دو تا سه بار در هفته از انواع ماهی استفاده نشود و همچنین برنامه غذایی مان فقط شامل یک نوع ماهی نباشد، بلکه در مصرف ماهی ها هم تعادل و تنوع را در نظر بگیریم.
ماهی های رودخانه ای و دریایی به طور طبیعی بسیار مفیدتر از ماهی های کنسرو شده با مواد نگهدارنده هستند، اما باز هم در مقایسه با مصرف غذاهای آماده و فست فودها، کنسرو ماهی الویت دارد؛ به شرط آنکه سلامت آن تضمین شده باشد و در کنار آن سبزی های تازه هم استفاده شود.
از سوی دیگر تاریخ مصرف کنسرو ماهی تون نکته مهمی است که نباید آن را نادیده گرفت. کنسرو تون ماهی در صورت نگهداری در شرایط نامناسب یا سپری شدن تاریخ مصرف به سرعت فاسد می شود و این نکته می تواند ناراحتی های گوارشی بسیار جدی در بدن ایجاد کند یا در مواردی شدیدتر سبب مرگ شود. طبق توصیه کارشناسان حتما باید کنسرو را با قوطی،20 دقیقه در آب جوشاند و سپس مصرف کرد تا احتمال مسمومیت با آن به حداقل برسد. همچنین اگر کنسرو تون متورم یا ضربه خورده باشد باید از مصرف آن خودداری کرد.

انواع ماهی های تون Tuna Fish که گاهی به غلط تون ماهی نامیده می شوند، زیر مجموعه ای از خانواده بزرگ ماهی های اقیانوسی به نام Scombridae هستند و در زیر شاخه Thunnus دسته بندی می شوند. بر خلاف انواع دیگر ماهی که گوشت سفید دارند، ماهی تون  گوشت صورتی یا قرمز تیره دارند. علت قرمزی گوشت این نوع از ماهی، میزان زیاد میوگلوبین (پروتئین محتوی آهن در عضله) است از این رو گوشت سفید ماهی تون دارای پروتئین و ویتامین های بسیاری است. ماهی تون منبع بسیار خوبی برای پروتئین، مواد معدنی نظیر سلنیوم، منیزیم، پتاسیم و همچنین ویتامین های B1،  B6 و B3 است.
نکته جالب توجه  این که گوشت ماهی تون هم مانند گوشت بیشتر انواع ماهی ها، سر شار از اسید های چرب ضروری مانند امگا 3 است که مصرف آن ضایعات پوستی و التهابات را کاهش داده و سرعت بهبود در بیماران قلبی را بالا میبرد. اسیدهای چرب امگا 3 به طور کلی از مواد مغذی به شمار می آیند که حکم پیشگیری کننده از بیماری های مزمنی نظیر بیماری های قلبی- عروقی، دیابت نوع دوم و برخی از انواع سرطان را دارند.
خوردن ماهی های حاوی امگا 3 برای کاهش بیماری های قلبی- عروقی بسیار مفید است چرا که این ماده مغذی میزان چربی خون (چربی هایی مانند کلسترول و تری گلیسیریدها) را کاهش می دهد؛ میزان کلسترول خوب یا HDL را افزایش میدهد؛ تجمع پلاکت را پائین می آورد و از لخته شدن خون جلوگیری می کند، با کاهش سلول های اندو تلیال و تولید مشتقات پلاکت عامل رشد، از ضخیم شدن رگ ها جلوگیری می کند؛ فعالیت دیگر مشتقات شیمیائی سلولهای دیواره رگها که باعث آرامش و باز شدن رگها می شود را افزایش می دهد؛ تولید مواد پیام آورنده های شیمیائی بنام سیتوکسین ها را نیز کم می کند، موادی که در واکنش التهاب مربوط به سختی رگ ها نقش دارند.
ماهی تون از جهت دیگری هم برای بیماران قلب مفید است چرا که با دارا بودن ویتامین B6،سطح هموسیستئین خون را پائین می آورد و از آسیب به دیواره رگ پیشگیری می کند. مصرف ماهی تون برای مبتلایان به دیابت نوع دوم هم سودمند است البته بهتر است که این بیماران از انواع تازه یا قوطی شده در آب به جای روغن دار استفاده کنند. همچنین خوردن ماهی غنی از امگا3 مانند ماهی تون، حداقل هفته ای دوبار از پیشرفت گرفتگی رگ ها در زنان دیابتی پس از یائسگی آنان جلوگیری می کند مصرف ماهی تون برای دانش آموزان به خصوص در ایام امتحانات هم بسیار توصیه می شود؛ چرا که عملکرد مغز را افزایش می دهد.
معایب مصرف ماهی تون
ماهی تون از جمله ماهی هایی است که علاوه بر مواد مفید مانند فسفر و ید از میزان جیوه قابل توجهی هم برخوردار است و چنانچه به مقدار زیاد مصرف شود احتمال بروز برخی بیماری ها از جمله بیماری خای عصبی را افزایش میدهد.
جیوه از عناصر سنگین به شمار می رود و استفاده زیاد آن برای بدن حکم مواد سمی را دارد. این عنصر با آنزیم های درونی بدن ترکیب و مانع از عمل آنها می شود. تجمع جیوه در بدن منجر به اختلالات شنوائی، لرزش عضلات، بروز بی حسی عمومی و برهم خوردن متابولیسم درونی می شود و از همه مهم تر اینکه جیوه عملکرد سیستم عصبی را مختل می کند و به رشد بافت مغزی آسیب جدی می رساند. به همین دلیل مصرف زیاد تون ماهی برای مبتلایان به بیماری های مغزی و عصبی و همچنین کودکان و مادران باردار توصیه نمی شود؛ زیرا سیستم مرکزی و عصبی جنین را که به سرعت در حال رشد است تحت تاثیر قرار می دهد.
جالب است بدانید که با وجود نقش پیشگیری کننده ای که مصرف به اندازه ماهی تون در برابر سرطان دارد، نتیجه تحقیقی که در سال 2003 در آمریکا منتشر شده نشان می دهد: مصرف زیاد و بیش از اندازه ماهی تون، به دلیل همراه داشتن جیوه، احتمال بروز برخی از بیماری ها مانند سرطان را افزایش می دهد.
روش استفاده:
با توجه به آنچه گفته شد بهتراست برای استفاده مناسب از مواد غذایی بیشتر از دو تا سه بار در هفته از انواع ماهی استفاده نشود و همچنین برنامه غذایی مان فقط شامل یک نوع ماهی نباشد، بلکه در مصرف ماهی ها هم تعادل و تنوع را در نظر بگیریم.
ماهی های رودخانه ای و دریایی به طور طبیعی بسیار مفیدتر از ماهی های کنسرو شده با مواد نگهدارنده هستند، اما باز هم در مقایسه با مصرف غذاهای آماده و فست فودها، کنسرو ماهی الویت دارد؛ به شرط آنکه سلامت آن تضمین شده باشد و در کنار آن سبزی های تازه هم استفاده شود.
از سوی دیگر تاریخ مصرف کنسرو ماهی تون نکته مهمی است که نباید آن را نادیده گرفت. کنسرو تون ماهی در صورت نگهداری در شرایط نامناسب یا سپری شدن تاریخ مصرف به سرعت فاسد می شود و این نکته می تواند ناراحتی های گوارشی بسیار جدی در بدن ایجاد کند یا در مواردی شدیدتر سبب مرگ شود. طبق توصیه کارشناسان حتما باید کنسرو را با قوطی،20 دقیقه در آب جوشاند و سپس مصرف کرد تا احتمال مسمومیت با آن به حداقل برسد. همچنین اگر کنسرو تون متورم یا ضربه خورده باشد باید از مصرف آن خودداری کرد.

 


تعداد بازديد:417
 
Copyright (c) 2024 مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی
Powered by r.ravvar