مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی > نکته های سلامتی

   چهار شنبه 5 اردیبهشت 1403

وضعیت آب و هوای بندر انزلی

  صفحه اصلی     

  معرفی مرکز     

  امکانات مرکز     

  دستاوردهای مرکز     

  پروژه ها     

  نکته های سلامتی     

  یادداشتهای علمی     

  سخنرانی های علمی     

  معرفی مدیران     

  CV محققین     

 

 
نکته های سلامتی
فواید تغذیه‌ای و درمانی خاویار
شنبه 19 مرداد 1392
صغری کمالی

 خاویار یک ماده غذایی پرانرژی و مغذی است که مصرف آن به دلیل قیمت بسیار بالایی که دارد  در کشور ما ناچیز است. این محصول صادراتی است و هم‌اکنون 85 درصد مصرف خاویار در جهان به اروپا، آمریکا و کانادا مربوط می‌شود. اگرچه امروزه این ماده غذایی گرانبها کمتر مورد استقبال قرار می گیرد ولی آگاهی از خواص ارزشمند آن برای افراد یک کشور تولیدکننده لازم و ضروری به شمار می آید .
خاویار به تخمک‌های بارور نشده حاصل از تخمدان جنس ماده ماهیان خاویاری گفته می‌شود. اصولا ماهیان خاویاری «استروژن» نامیده می‌شوند. ارزش ماهیان خاویاری علاوه بر گوشت، به سبب تخم آنهاست که به مروارید سیاه مشهور است. برای به دست آوردن خاویار از یک ماهی بین 12 تا 16 سال وقت نیاز است. در گذشته ماهیان خاویاری را با یک چکش پلاستیکی بیهوش می‌کردند و بعد خاویار آن را خارج و گوشت آن را می‌فروختند. ولی امروزه با عمل سزارین قسمتی از تخم‌ها را از شکم ماهی خارج و تعدادی را برای باروری مجدد درون شکم ماهی قرار می دهند  و ماهی را به دریا بازمی‌گردانند. این روش را برای هر ماهی می‌توان تا 6 بار انجام داد.
این ماده غذایی ضریب هضم و جذب بسیار بالایی دارد . بین 24 تا 32 درصد خاویار را پروتئین تشکیل می دهد و حاوی اسید های آمینه لازم برای بدن می باشد.
حدود 16 تا 19 درصد ترکیبات مغذی خاویار را چربی تشکیل می دهد که عمدتاً از نوع چربی های اشباع نشده اند. این چربی ها برای حفظ سلامت قلب و عروق انسان مفید شناخته شده اند. وجود اسیدهای چرب اشباع نشده کمیاب در خاویار، آن را در ردیف مواد ضد انباشتگی کلسترول بد در سیستم عروقی بدن قرار می دهد.
بدون در نظر گرفتن نمک موجود در خاویار فرآوری شده، بین 1 تا 2 درصد مواد معدنی نیز در خاویار وجود دارد که بخش قابل توجهی از آن را فسفر و بخش دیگری را کلسیم، پتاسیم، منیزیوم و آهن تشکیل میدهند.
خاویار  سرشار از ویتامین‌ها، املاح معدنی، پروتئین و چربی است. مصرف آن در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های التهاب مفاصل، دستگاه گوارش و سرطان بسیار موثر است. این ماده غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا ـ 3 است لذا برای درمان بیماری‌های افسردگی و قلبی ـ‌ عروقی مفید می باشد .
ویتامین‌های موجود در خاویار می‌تواند نیروی از دست رفته فرد را در دوره نقاهت بیماری پس از جراحی‌های بزرگ و بیماری‌های عفونی به وی برگرداند. این ماده غذایی گرانبها با تقویت سیستم ایمنی بدن می‌تواند آثار بیهوشی ناشی از عمل جراحی را نیز رفع کند. مقدار کمی ویتامین A و درصد مناسبی از ویتامین D در خاویار وجود دارد که می تواند درمعالجه نرمی استخوان کودکان مفید واقع شود.
سطح بالای پروتئین و اسید‌های آمینه ضروری خاویار می‌تواند برای تقویت ماهیچه‌ها و عضلات بسیار موثر باشد و چربی سودمند آن می‌تواند ناراحتی‌های اعصاب را التیام بخشد.
بسیاری افراد خاویار را به صورت خام یا همراه تخم‌مرغ و آغشته به زرده میل می‌کنند. بعضی نیز آن را با نان و کره می‌خورند. خاویار انواع گوناگون سرخ، سیاه و طلایی دارد که در این میان سیاه آ‌ن با ارزش‌تر است.
در مجموع، چون خاویار بصورت تازه و بدون فرآوری حرارتی و پخت مصرف می شود، خواص آن حفظ شده و به مصرف کننده منتقل می شود. این ماده غذایی ارزشمند، در تشکیل و ترمیم بافتها و نسوج، ایجاد هورمون ها و آنزیم ها بویژه در دوران نقاهت بیماری ها، بعد از اعمال جراحی، معالجه بیماری های عفونی، افزایش ایمنی بدن در برابر عوامل بیماری زا مؤثر است.

تعداد بازديد:438
 
Copyright (c) 2024 مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی
Powered by r.ravvar