خبرها
سخنرانی علمی
شنبه 9 بهمن 1395

دهمین سخنرانی علمی تحت عنوان " تهیه سس ماهی از موتو ماهیان " توسط جناب آقای مهندس امیری سندسی، مورخ 6/11/95 در سالن همایش بخش تحقیقات فرآوری آبزیان انجام شد...


مهندس امیری در این ارائه بیان نمود: موتوماهیان از راسته شگ ماهیان می باشند. این ماهیان زندگی گروهی داشته و بیشتر در آبهای کم عمق تا ده متر، نزدیک ساحل و خورهای واقع در نقاط گرمسیری و استوایی زندگی می کنند. مَهوه یا مهیاوه، که به عربی مِشاوَة گفته می‌شود، از خوردنی‌های شهرستان لار، گراش، بستک، خنج و منطقه جنوب ایران و هرمزگان می‌باشد.. مهوه یا سس ماهی در استان های جنوبی ایران تولید میشود. تهیه سس مهوه مشهور است که کلمه مهوه و مهیاوه در اصل از ترکیب دو کلمه ماهی و آوه به معنی آب درست شده است.مهوه موارد مصرف متنوعی دارد و بنا به آداب و رسوم هر شهر و منطقه‌ای با انواع نان‌های محلی میل می‌شود. ماده اصلی مهوه یک نوع ماهی کوچک خشک شده به نام موتو است، اما طرز تهیه و ادویه‌هایی که اضافه می‌شود متفاوت است. مهوه دارای فسفر و کلسیم و چربی زیادی است که همگی از ماهی بدست آمده‌است. مردم منطقه جنوب می‌گویند که فرمول مهوه یا (مهیاوه) را ابن سینا طبیب و دانشمند ایرانی و یا بقول بعضیها بزرگمهر وزیر انوشیروان تهیه نموده‌است، و معتقدند که خوردن مهوه که دارای خردل هم هست از ابتلاء به بیماری پوستی پیس جلو گیری می‌کند

وی افزود: تولید سس ماهی در دنیا بش از 400میلیون لیتر می باشد. سس ماهی حاوی بسیاری از امینو اسید های ضروری وبسیاری از ویتامین ه ومواد معدنی می باشد . تبدیل پروتئین ماهی به امینو اسید ها عامل اصلی طعم سس ماهی می باشد. همچنین ترکیبات فرار گوناگونی شامل اسید ها کربونیل ها ترکیبات حاوی نیتروژن وترکیبات حاوی سولفور شکل گرفته در طول تخمیر بر کیفیت سس موثر است .

در پایان جلسه پرسشهای علمی مطرح و توسط سخنران محترم پاسخ داده شد.






تعداد بازديد:98