خبرها
سخنرانی علمی
شنبه 3 آبان 1399
پنجمین سخنرانی علمی سال 99 تحت عنوان " جهش تولیددر سایه پژوهش‌های کاربردی و اثربخش " توسط سرکار خانم مهندس معصومه رهنما سنگاچینی، مورخ 30/7/99در سالن همایش مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان انجام شد...

مهندس رهنما در این ارائه اشاره کرد:

به‌تصریح رهبر انقلاب اسلامی ایران، «تولید» ستون فقرات اقتصاد مقاومتی است. اقتصادی که متکی بر ظرفیت‌ها و توانمندی‌های داخلی است و عملیاتی شدن آن در کشور، ضمن به ارمغان آوردن رفاه و رفع مشکلات معیشتی مردم، باعث جلوگیری از خسارت‌آفرینی‌های دشمنان و ضربات‌شان بر پیکره‌ی اقتصاد ملی می‌شود. از سوی دیگر، واقعیت‌های موجود در اقتصاد ایران در زمینه‌ی حمایت از تولید ملی و رشد و رونق آن نشان می‌دهد که کشور از این جهت هنوز به نقطه‌ی قابل قبول نرسیده است لذا حضرت آیت‌الله خامنه‌ای سال ۱۳۹۹ را سال «جهش تولید» نامگذاری کردند تا هم مسئولین دولتی و هم عموم ظرفیت‌های نیروی انسانی کشور در جهت تقویت حداکثری تولید نقش‌آفرینی کنند.

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین بحث‌های توسعه کشور و پیشرفت جامعه در گرو رونق و جهش تولید است و نخستین اقدام پیش‌زمینه‌ای برای دستیابی به این مهم، تسهیل‌گری و حمایت از تولیدکنندگان است بنابراین نیازمند اقداماتی برای حل مشکلات این بخش هستیم تا تولید، جهشی در مقیاس خود داشته باشد و به ‌تبع آن نیروی کار نیز مشغول به کار شود، همچنین بتواند مشکل تنگناهای بازار را حل کند.پژوهش همواره در جامعه ما از ارزش و مقام ویژه ای برخوردار است و هم اکنون تولید دانش بنیان، الگوی تولید عصر کنونی است و یکی از مهم ترین راه های جهش تولید، تحقیق و پژوهش است و مسایلی که به این موضوع مرتبط می شوند اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده است. تحقیقات زمانی به پیشرفت و جهش تولید در کشور کمک می‌کنند که علاوه بر بنیادی بودن، دانش تخصصی خود را در تولیدات صنعتی به کار گیرند، پژوهش‌ها باید تقاضامحور باشند و بتوانند براساس نیازهای منطقه مشکلی از مشکلات مردم را رفع کنند و در عمل اجرایی باشند. آنچه که به عقیده اکثر پژوهشگران اولویت دارد این است که صنعت همان بستر واقعی ارتباط دهنده پژوهش و اقتصاد است و تحقیق در سایه رقابت پیشرفت می‌کند و اگر یک نظام اقتصادی و صنعتی برپایه انحصار و عدم رقابت شکل گیرد نمی‌توان انتظار بهره‌گیری از یافته‌های دانشگاهی را داشت. از سوی دیگر پژوهش نیز باید پتانسیل تجاری شدن را داشته و بازارپسند باشد چرا که پژوهش کاربردی، حلال مشکلات می‌شود؛ می‌توان از نوع سیاست‌گذاری پژوهش در موسسات و مراکز تحقیقاتی، نظام‌های تشویقی پژوهشی، و زیرساخت‌های حمایتی از پژوهشگران و نحوه ارزیابی نتایج پژوهش به عنوان بخشی از چالش های مهم در توسعه فناوری و عدم تجاری‌سازی محصولات یاد کرد. «انباشت سرمایه» به عنوان محرک اصلی جهش اقتصادی در گذشته نمی‌تواند صرفاً منجر به جهش اقتصادی در حال حاضر شود، شاید در گذشته داشتن سرمایه‌هایی مانند نفت و معادن موثر بود اما امروزه برای جهش تولید نیازمند قابلیت‌های فناورانه هستیم چرا که هر چند خام فروشی منجر به اشتغالزایی و توسعه درامد می‌شود اما برای جهش و تحول اقتصادی باید با رسیدن به فناوری‌های روز دنیا، از منابع به صورت فرآوری شده استفاده کنیم.در راستای «جهش تولید» در بخش شیلات باید آگاهی های مردم را نسبت به تاثیر آبزیان در سلامت جامعه افزایش دهیم تا به مصرف ماهی روی آورند. همچنین می توان با بهره گیری از دانش و تکنولوژی های روز و یافته های جدید تحقیقاتی، در زمینه افزایش بهره وری در تولیدات کشاورزی از جمله محصولات شیلاتی گام برداشت.برای جبران کردن عقب ماندگی های حوزه های تولید، یکی از مؤثرترین اقدامات، انجام فعالیت های تحقیق و توسعه می باشد. تیم ها و واحدهای تحقیق و توسعه بر پایه تحقیق، پژوهش، طراحی، نمونه سازی و آزمایش با بهره گیری از توان متخصصان و دانش کارشناسان، موجب توسعه محصول، توسعه فناوری و روش های تولید، توسعه تجهیزات و ماشین آلات تولید، توسعه بازار (در تعامل با فعالیت های بازاریابی) و توسعه فیزیکی کارخانه (حسب ضرورت) می شوند.

در پایان سمینار نیز پرسشهای علمی مطرح و توسط سخنران محترم پاسخ داده شد.

 

 


تعداد بازديد:238