مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی > نکته های سلامتی

   چهار شنبه 19 اردیبهشت 1403

وضعیت آب و هوای بندر انزلی

  صفحه اصلی     

  معرفی مرکز     

  امکانات مرکز     

  دستاوردهای مرکز     

  پروژه ها     

  نکته های سلامتی     

  یادداشتهای علمی     

  سخنرانی های علمی     

  معرفی مدیران     

  CV محققین     

 

 
نکته های سلامتی
مصرف ماهی در دوران بارداری
جمعه 19 آبان 1391
معصومه رهنما

 کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری به طور مداوم ماهی مصرف میکرده اند، به مهارتهای گفتاری و ارتباطی بهتری دست پیدا میکنند. محققان دانشگاه نورث کارولینا در آمریکا با مطالعه رژیم غذایی7 هزار و400 زن در دوران بارداری و همچنین بررسی نوزادان آنها متوجه شدند مصرف ماهی سبب افرایش مهارتهای گفتاری و اجتماعی کودکان میشود. نوزادان 15 ماهه ای که مادران آنها دست کم یکبار در هفته ماهی میخورده اند، تا 7 درصد بهتر از نوزادانی که مادرانشان ماهی مصرف نمیکرده اند، معنی لغات را درک میکنند و از مهارتهای گفتاری و اجتماعی بهتری نیز برخوردارند.
محققان همچنین متوجه شدند نوزادانی که تا قبل از تولد یک سالگی دست کم یکبار در هفته ماهی میخورند نیز دارای تواناییهای گفتاری و اجتماعی بهتری هستند. به گفته جولی دنیلز محقق این دانشگاه ، ماهی یک منبع غذایی سرشار ازمواد ضروری رشد جنین محسوب میشود و البته ماهیهای آبهای آلوده نیز به علت آلوده بودن به جیوه ، میتوانند بر رشد جنین آثار سوئی داشته باشند.
بررسیها نشان میدهند که مصرف ماهی بین یک تا سه بار در هر هفته و به مقدار120 گرم در هر وعده غذایی میتواند برای بدست آوردن نتایج مطلوب کافی باشد و مصرف بیش از این مقدار موجب افزایش تواناییهای ذهنی نوزادان نمیشود. ماهیهای چرب نظیر ماهی قزل آلا و ماهی تون دارای اسیدهای چرب امگا 3 هستند که برای رشد طبیعی و توسعه دستگاه عصبی و مغز جنین ضروری است .
محققان نروژی در گزارشی خاطر نشان کردند، به نظر نمی رسد که تجویز مکمل های اسیدهای چرب امگا3 به مادر باردار بر هوش کودک در سن هفت سالگی تاثیرگذار باشد اما ممکن است برای جنبه های خاصی از عملکرد ادراکی کودک مفید باشد. 
مح ققان به خصوص ارتباطی میان غلظت اسید چرب امگا دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) و پیش گام آن یعنی آلفالینولئیک اسید (ALA) در خون زنان در هفته 35 بارداری و نمره آزمون پردازش متوالی یا توانایی حل مشکلات با تاکید بر توالی یا نظم دریافتند. 
DHA و اسید چرب امگا3 دیگر یعنی آراشیدونیک اسید ترکیبات کلیدی مغز و بافت شبکیه بوده و برای رشد مناسب مغز ضروری هستند. دکتر اینگید هلاند و همکارانش از دانشگاه اسلو در مجله کودکان توضیح دادند، عقیده بر این است که سطوح این اسیدهای چرب ضروری در بدن جنین و نوزاد به میزان مصرف مادر در طی بارداری و شیردهی بستگی دارد. 
هلاند و گروهش قبلاً دریافته بودند که کودکان 4 ساله ای که مادرانشان از هفته 18 بارداری تا سه ماه پس از زایمان روغن کبد ماهی غنی از امگا3 مصرف کرده بودند نسبت به کودکانی که مادرانشان روغن ذرت مصرف می کردند ضریب هوشی بالاتری دارند. روغن ذرت حاوی اسیدهای چرب امگا6 است.
در بررسی اخیر، محققان کودکان را هنگامی که 7 سال داشتند دوباره آزمایش کردند.
این بار آنان هیچ تفاوت قابل ملاحظه ای در هوش کودکان نیافتند. هوش کودکان با یک باتری استاندارد از آزمون ها میان کودکان گروه روغن کبد ماهی و گروه روغن ذرت اندازه گیری شد. سطوح امگا3 کودکان در زمان نوزادی نیز با عملکرد ادراکی آنان در سن 7 سالگی ارتباطی نداشت. 
البته محققان ارتباطی را میان غلظت DHA و ALA در خون مادران در هفته 35 بارداری و نمره کودک در آزمون های پردازش متوالی یافتند. 
مشخص نیست که چرا ارتباط میان روغن کبد ماهی و ضریب هوشی که در سن 4 سالگی مشاهده می شود با رسیدن به سن 7 سالگی از بین می رود. گروه هلاند فرض کردند که به موازات رشد کودکان، اثرات سودمند امگا3 «در اثر عوامل متعدد دیگری مانند سایر مواد غذایی، محرک های اجتماعی و بیماری ها کاهش می یابد.»


http://www.javanemrooz.com
http://www.seemorgh.com


تعداد بازديد:549
 
Copyright (c) 2024 مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی
Powered by r.ravvar