مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی > امکانات مرکز‌

   سه شنبه 29 اسفند 1402

وضعیت آب و هوای بندر انزلی

  صفحه اصلی     

  معرفی مرکز     

  امکانات مرکز     

  دستاوردهای مرکز     

  پروژه ها     

  نکته های سلامتی     

  یادداشتهای علمی     

  سخنرانی های علمی     

  معرفی مدیران     

  CV محققین     

 

 
امکانات مرکز

امکانات مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان

علیرغم اهمیت و تاثیر مصرف آبزیان در بهبود سلامت افراد جامعه و افزایش طول عمر، سرانه مصرف آبزیان کشور هم اکنون حدود 7 کیلوگرم بوده که در مقایسه با سرانه جهانی (18کیلوگرم) رقم ناچیزی است. مصرف ماهی در ایران حتی در مقایسه با برخی جوامع وکشورهایی که به دریاها و اقیانوس ها هم دسترسی ندارند کمتر است و هنوز درصد بالایی از مردم کشورمان رغبت چندانی به خوردن ماهی و سایر آبزیان دریایی نشان نمی دهند. قسمت اعظم این بی توجهی ها و بی علاقه گی ها را می توان به دشواری پاک کردن ماهی، فساد پذیری بالا، بوی نامطلوب ناشی از جابجایی غیر بهداشتی ماهی(هندلینگ)، استخوان های ریز و عدم شناخت کافی به فرآوری وهمچنین از ارزش های غذایی- دارویی گوشت ماهی نسبت داد. این در حالی است که در کشورهای پیشرفته با استفاده کامل از همه گونه های آبزیان و حتی زایدات و اندام های باقیمانده حاصل از فرآوری، با بهره گیری از تکنولوژی‏های نوین و ماشین‏آلات فرآوری پیشرفته توانسته‏اند بر مشکلات فوق فائق آمده و با عرضه محصولات متنوع تولیدی و با کیفیت بالا، ارزش افزوده قابل ملاحظه‏ای برای گونه های مختلف آبزیان ایجاد نموده و بعلاوه غذای بسیار مناسبی را از لحاظ قیمت و ارزش تغذیه ای در اختیار گروه های مختلف جامعه خود قرار دهند. الگوی مصرف آبزیان در کشور ما محدود به چند شیوه، عمدتاً به صورت سرخ کرده و در وعده های غذایی اصلی (ناهار و شام) است. در کشورهای توسعه یافته، ماهی در وعده های مختلف غذایی (تمام وعده های اصلی و میان وعده ها) در گروه های مختلف تغذیه ای از حیث اقتصادی، اجتماعی و سنین مختلف مورد مصرف قرار میگیرد.

در چنین وضعیتی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان تلاش نموده است تا با بهره گیری از تمامی پتانسیل های موجود و با برخورداری از کادر علمی توانمند و امکانات و تجهیزات منحصربفرد در کشور، در بخش های مختلف تولید، صنعت و فناوری با اجرای پروژه های تحقیقاتی کاربردی و تأکید برتنوع بخشی به روش های مصرف فرآورده های مختلف آبزیان، گامهایی را به منظور بهره وری بیشتر و اصلاح الگوی مصرف در بین گروه های مختلف تغذیه ای جامعه بردارد. از جمله دستاوردهای مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان در مدت کوتاه فعالیت تحقیقاتی خود می توان به دستیابی به دانش فنی و فروش امیتاز پفک ماهی با نام تجاری پفیش اشاره نمود. بستنی ماهی، پنیر ماهی، اشترودل ماهی، کوفته ماهی در اشکال و بسته بندیهای مختلف، سوسیس ماهی غنی شده با روغن ماهی، تولید پروتیین تغلیظ شده ماهی (FPC)، ژلاتین ماهی جهت مصارف متنوع و ... از دیگر دستاوردهای مرکز می باشد.


معرفی بخش های تخصصی مرکز و وظایف آنها:

گروه کنترل کیفی و تضمین کیفیت:
• نظارت بر اجرای سیستمهای کنترل و تضمین کیفیت
• مطالعه و اصلاح روشهای موجود در کنترل کیفی غذاهای دریایی
• اجرای پروژه های تخصصی در زمینه سنجش فلزات سنگین و آلاینده ها در آبزیان
• تحقیق در زمینه اجرای روشهای نوین ارزیابی و سنجش آزمایشگاهی کیفیت ماهی و فرآورده های شیلاتی
• سیاست گذاریدر زمینه اجرای روشهای نوین ارزیابی و سنجش آزمایشگاهی کیفیت ماهی و فرآورده های شیلاتی
• مطالعه و پیش بینی نیازهای توسعه ای و تجهیزاتی آزمایشگاهها


گروه صنایع غذایی:

• تحقیق در زمینه اثرات بسته بندی های نوین و مواد افزودنی در عمل آوری محصولات شیلاتی در شرایط نگهداری مختلف
• تحقیق در زمینه اثرات عوامل باکتریایی در محصولات شیلاتی پس از فرآیند
• مطالعه در زمینه روشهای جدید تولید محصولات شیلاتی
• تولید فرآورده های آبزیان در مقیاس پایلوت و ارتقای سطح تولید در مقیاس صنعتی


گروه فرآوری آبزیان:

• تحقیق در زمینه فرآوری ماهیان پرورشی (گرمابی و سردآبی)
• تحقیق در زمینه ارزش افزوده ماهیان صنعتی ریزاندام و ضایعات شیلاتی
• تحقیق در زمینه تولید فرآورده های جانبی با ارزش افزوده بالا برای مصارف صنعتی- خوراکی- پزشکی و آرایشی
• تحقیق در زمینه فرآیندهای آنزیمی و بیوشیمیایی برای تولید فرآورده های تخمیری آبزیان
گروه تولیدات تحقیقاتی:
• همکاری در اجرای فاز عملیاتی پروژه های مصوب و طرحهای خاص درآمدزایی
• همکاری با صاحبان صنایع شیلاتی در بهبود روش ها و تنوع تولید فرآورده های نوین شیلاتی
• همکاری در راستای تولید فرآورده های نوین آبزیان بصورت مطالعات موردی
• پیگیری در راستای تمدید پروانه ساخت فیش بال و دودی گرم برای اولین بار در کشور
• همکاری با صدا و سیمای شبکه سراسری و استانی به منظور معرفی و ترویج فرآورده های نوین شیلاتی
• همکاری با شرکت طرف قرارداد در تولید گوشت فرآوری شده ماهی جهت تولید اسنک ماهی
• همکاری با دانشگاهها و مراکز آموزشی جهت کارورزی، پایان نامه و بازدید دانشجویان


ساختمان تولید : 2000 مترمربع

سکو واطاق دریافت ماهی، پیش سرد کن، سالن فرآوری، سالن بسته بندی، تونل انجماد به ظرفیت 2 تن وسرد‌خانه به ظرفیت 75 تن، سکو و اتاق مخصوص خروج محصول ، تاسیسات برودتی وحرارتی، وتصفیه آب فیزیکی و شیمیایی وفاضلاب صنعتی هوازی وبی هوازی
این ساختمان دارای 3 خط تولید شامل خط تولید گوشت چرخ شده و بدون استخوان ماهی، خط تولید برگر و فینگر ماهی و خط تولید کوفته ماهی می باشد که هرساله با هدف معرفی فرآورده های نوین شیلاتی و افزایش آبزی مصرفی در جامعه با برگزاری مزایده به بخش خصوصی واگذار می گردد. و بخش خصوصی با تولید گوشت چرخ شده و بدون استخوان ماهی و همچنین فرآورده های خمیری چون برگر، فینگر و کوفته ماهی و عرضه آن در استانهای مختلف بالاخص استانهای غیر ساحلی در افزایش مصرف سرانه ماهی نقش بسیار خوبی را ایفا می نماید.
همچنین در این بخش به بخشهای خصوصی و دانشجویان رشته های شیلات و صنایع غذایی با برگزاری دوره های آموزشی و اجرای پروژه های تحقیقاتی و پایان نامه های دانشجویی خدمات ارایه می گردد.



سالن و خط تولید برگر ماهی


ساختمان تحقیقاتی: 780 متر مربع

آزمایشگاه شیمی، میکرو بیولوژی ، فیزیک، دستگاه های حساس و ارزیابی حسی فرآورده های شیلاتی، واحد آموزش شامل کتابخانه و کلاس درس تشکیل شده است. در این مرکز بطور خاص ترویج تکنولوژی فرآوری، بسته بندی ماهی و سایر آبزیان و همچنین روشهای نوین کنترل کیفیت وآموزش به صاحبان صنایع شیلاتی دنبال می گردد.


بخش اطلاعات علمی:

• فراهم کردن امکانات برای شرکت محققین مرکز در همایشهای علمی داخلی و خارجی
• همکاری در ارایه مقالات علمی توسط محققین در ژورانالهای داخلی و خارجی
• برگزاری سخنرانیهای علمی برای محققین مرکز و دعوت از محققین سایر مراکز تحقیقاتی مرتبط
• برگزاری دفاعیه پروژه های تحقیقاتی مرکز
• ارایه گزارشات تحقیقاتی مرکز برای جمع بندی سالانه در موسسه تحقیقات شیلات ایران
• فراهم کردن امکانات نرم افزاری (اینترنت، برنامه های آموزشی و تحقیقاتی) برای محققین
• خرید منابع علمی جدید کتابخانه ای
• فراهم کردن امکان آبونه شدن مجلات علمی مرتبط برای کتابخانه مرکز
 



کتابخانه مرکز

درکتابخانه مرکز بالغ بر 500 جلد کتاب فارسی و 250 جلد کتاب لاتین، 150 نسخه نشریه علمی پژوهشی، 40 جلد گزارش کار پروژه های تحقیقاتی و 20 جلد پایان نامه دانشجویی موجود می باشد.

بخش آزمایشگاههای مرکز:

شامل آزمایشگاههای شیمی، فیزیک، میکربیولوژی و ارزیابی حسی می باشد که وظایف آنها شامل:

• اندازه گیری ارزش غذایی (پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت) در آبزیان و فرآورده های آن
• اندازه گیری شاخص فساد (TVB-N، TBA، PV و ...) در آبزیان و فرآورده های آن
• شناسایی و شمارش میکروبها در آبزیان و فرآورده های آن
• ارزیابی کیفی آبزیان و فرآورده های آن
• تحقیق و مطالعه در زمینه روشهای نوین اندازه گیری فاکتورهای شیمیایی، میکروبی و بهداشت آبزیان
• همکاری با آزمایشگاه اداره کل نظارت بر مواد غذایی به عنوان آزمایشگاه مجاز تخصصی
• همکاری با اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی به عنوان آزمایشگاه همکار
• همکاری در تولید و فرموله کردن محصولات نوین تحقیقاتی
• همکاری در انجام آزمایشات شیمیایی، میکروبی و حسی پایان نامه دانشجویی در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری
• تجهیز آزمایشگاههای مرکز به دستگاههای تخصصی و مورد نیاز گروههای تحقیقاتی

آزمایشگاه شیمی مواد غذایی

 

آزمایشگاه فیزیک

 

آزمایشگاه ارزیابی حسی

 

آزمایشگاه میکروبیولوژی

ساختمان اداری:600متر مربع
- مدیریت
- معاونین
- اداری
- مالی
- طرح برنامه
- سالن کنفرانس
- نمازخانه
- رستوران
- انبار
- سرویس های بهداشتی

 
Copyright (c) 2024 مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی
Powered by r.ravvar