مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی > نکته های سلامتی

   جمعه 7 اردیبهشت 1403

وضعیت آب و هوای بندر انزلی

  صفحه اصلی     

  معرفی مرکز     

  امکانات مرکز     

  دستاوردهای مرکز     

  پروژه ها     

  نکته های سلامتی     

  یادداشتهای علمی     

  سخنرانی های علمی     

  معرفی مدیران     

  CV محققین     

 

 
نکته های سلامتی
مصرف ماهی برای کنترل دیابت
شنبه 18 آذر 1391
معصومه رهنما

 

‌مصرف دو بار ماهی در هفته احتمال بروز عوارض کلیوی را در افراد مبتلا به دیابت کاهش می‌ دهد. بر اساس تحقیقاتی که در شماره نوامبر ژورنال بیماری‌های کلیه آمریکا به چاپ رسیده است، مصرف 2 بار ماهی در هفته احتمال بروز عوارض کلیوی را در افراد مبتلا به دیابت کاهش می‌دهد.

محققان پس از بررسی مصرف ماهی در بیش از 22 هزار زن و مرد میانسال که 517 نفر از آنان به دیابت مبتلا بودند، متوجه شدند افرادی که در هفته یک وعده یا کمتر ماهی می‌خورند، 4 بار بیشتر از افرادی که دو بار در هفته ماهی می‌خورند در ادرارشان آلبومین وجود دارد.وجود آلبومین در ادرار به معنی آسیب کلیوی ناشی از دیابت است.

اثر روغن ماهی بر دیابت

بیش از 90% دیابتی ها مبتلا به دیابت تیپ 2هستند که در آن اختلال در پاسخ بدن به انسولین باعث افزایش سطح خون میشود. ارتباط بین دیابت ومصرف روغن ماهی نخستین بار در طی دهه1960 توسط محققین دانمارکی مورد توجه قرار گرفت .در آن زمان کاهش قابل ملاحظه در بروز دیابت و بیماریهای قلبی عروقی در اسکیموهای گرینلند در مقایسه با جمعیت عادی دانمارک بیانگر این موضوع بود که اسکیموها گرچه عمدتاً افزایش وزن داشتند اما مصرف منظم ماهی، به سبب وجود اسیدهای چرب امگا-3 باعث کاهش دیابت و اختلالات کاردیو و اسکولر در آنان شده بود. بالا بودن میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران دیابتیک تا حدودی به نامناسب بودن پروفایل لیپوپروتئین ها نسبت داده میشود .یعنی سطح تری گلیسرید سرم (بخصوص VLDL) بالا بوده و سطح HDL کلسترول پایین میباشد.

روغن ماهی باعث بهبود عملکرد انسولین در افراد مستعد ابتلا به دیابت نوع 2 میشود.

در یک مطالعه تعدادی افراد در گروه سنی 70-0 4 سال که دچار افزایش وزن بودند بررسی شدند هیچ یک از این افراد دیابت قطعی نداشتند اما همگی دچار مقاومت به انسولین بودند یعنی وضعیتprediabetic که در آن بدن قادر به پاسخ مناسب به انسولین نمیباشد.به این افراد روزانه 8/1 گرم DHA داده شد (Docosahexaenoic Acid ) داده شد.

تست های خونی در شروع و پایان مطالعه بیانگر آن بود که در 70% از افراد عملکرد وابسته به انسولین بهبود یافت.امروزه متخصصین تغذیه مصرف روزانه 6/0 گرم اسیدهای چرب امگا -3 (ارجحاً از منشاء روغن ماهی را توصیه میکنند. در مطالعه دیگری در ایتالیا بررسی بر روی حیوانات نشان داد که مصرف مکمل های حاوی روغن ماهی در کاهش مقاومت به انسولین مفید بوده و می تواند ایجاد دیابت در افرادی که عدم تحمل گلوکز دارند را به تاخیر بیندازد.




 

ترکیبات حاوی روغن ماهی در بیماران دیابتیک مفید و بی ضرر هستند.

در یک مطالعه در فرانسه 10 مرد مبتلا به دیابت تیپ3 با میانگین سنی 54 سال مورد بررسی قرار گرفتند . این افراد در یک مطالعه دو سوکور به دو گروه تقسیم به گروه اول بمدت 2 ماه روزانه 6 گرم روغن ماهی (که حاوی 320 میلی گرم Aو210 میلی گرم DHA بوده است) داده شد.در حالیکه گروه دوم روزانه 6 گرم روغن مایع آفتابگردان (پلاسبو) دریافت کردند.

در تمام مدت بررسی ،رژیم غذایی شرکت کنندگان همان رژیم معمولی (55% کربوهیدرات ،15% پروتئین و 30% چربی ) بوده است .و داروهای آنها نیز در طول مدت مطالعه ادامه یافت مگر داروهای کم کننده کلسترول که از دو ماه قبل از شروع مطالعه قطع شدند.

محققین دریافتند پس از دو ماه مصرف روغن ماهی ، سطح EPA و DHA در فسفو لیپیدهای پلاسمای خون و در غشاء گلبولهای قرمز افزایش قابل ملاحظه ای یافته است.

بدنبال مصرف روغن ماهی سطح تری گلیسرید خون و لیپو پروتئین پلاسما بطور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است .هیچ اثر منفی بر کنترل گلوکز خون مشاهده نشد . افزایش مختصری در سطحLDL وجود داشت که با افزایش مشابه در سطح HDL خون جبران شده است. (چون در نهایت نسبت LDL/HDL که اهمیت زیادى دارد بدون تغییر ماند محققین به این نتیجه رسیدند که مکمل های حاوی روغن ماهی در کاهش تری گلیسرید خون در دیابتی های نوع 2 موثرمیباشند و هیچ اثر سویی بر کنترل قند خون یا سطح کلی کلسترول خون ایجاد نمی نمایند.

روغن ماهی و فیبر در دیابتی ها مفید است.

محققین دانشگاه Case Western Reserve در اوهیو گزارش نمودند :اضافه کردن فیبرهای محلول به مکمل های روغن ماهی بسیار مفید است،دریک مطالعه آنها 15 بیمار دیابتی NIDDM غیر چاق در سنین 74-32 سال را مورد بررسی قرار دادند و به مدت 4 هفته روزانه 20 گرم روغن ماهی به ایشان داده شد . در طی 4 هفته بعد به تمام بیماران روزانه روغن ماهی + 15 گرم پکتین سیب داده شد و در طی 4 هفته آخر تمامی این مکمل ها را قطع نمودند .در تمام مدت مطالعه ، یماران همان رژیم های دیابتی و دارو درمانی معمولی خود را ادامه دادند.ارزیابی نمونه های خون بیماران نشان داد مکمل روغن ماهی به تنهایی سطح تری گلیسرید سرم را 41% و سطح VLDL را36% کاهش داده و هیچگونه تغییری در سطح کلی کلسترول ، LDL یا HDL ایجاد نکرده است. اما زمانی که پکتین سیب به رژیم درمانی اضافه شد سطح تری گلیسرید و VLDL هر دو 38% کاهش یافته علاوه بر آن سطح کلی کلسترول 13% و سطح LDL 7% کاهش یافته است.

در این رژیم درمانی دوم هم هیچگونه تغییر قابل ملاحظه ای در سطح HDL مشاهده نشده است . سطح گلوکز پلاسما درزمان ناشتا و 2 ساعت بعد از غذا با هیچیک از دو رژیم مذکور تغییر نکرد .4 هفته بعد از قطع این مکمل ها سطح پلاسمایی تری گلیسرید و کلسترول به وضعیت قبل از درمان برگشت نمود.

محققین دریافتند ترکیب روغن ماهی + فیبر می تواند در بیماران دیابتی NIDDM که کلسترول بالا دارند مفید باشد.

روغن ماهی برای بیماران مبتلا به دیابت و پر فشاری خون توصیه میشود.

ماهی و روغن ماهی می تواند از ایجاد آترو اسکلروز و بیماری قلبی جلوگیری کند این اثر روغن ماهی به سبب تاثیر آن در کاهش فشارخون، کاهش تری گلیسرید وVLDL همچنین بعلت کاهش تجمع پلاکتی و ساپرس کردن رشد عضلات صاف جدار عروق شریانی می باشد.

بسیاری از افراد مبتلا به پرفشاری خون از دیابت رنج می برند . و محققین دانشگاه Tromso در نروژ دریافتند مکمل های حاوی روغن ماهی فشارخون افراد مبتلا به پرفشاری خون افراد مبتلا به HTN را بطور قابل ملاحظه ای کاهش میدهد هیچگونه اثری بر کنترل گلوکز ندارد. بدین جهت اعلام نمودند روغن ماهی در جلوگیری از بیماریهای عروقی در دیابتی ها مفید می باشد و بیماران دیابتی که نمیتوانند هفته ای 2-3 بار ماهی مصرف کنند بهتر است از مکملهای حاوی روغن ماهی (بطور روزانه ) استفاده نمایند.

 


تعداد بازديد:424
 
Copyright (c) 2024 مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان بندر انزلی
Powered by r.ravvar